Iată că timpul s-a scurs cu o rapiditate uimitoare. Copilul, micul ghemotoc de fericire, este pregătit să fie integrat în colectivitate, este fascinat de alți copii, este curios să-și descopere mediul pas cu pas. Dorește să facă parte din lume, nu doar să o observe din micuțul său cărucior.
Atunci vine clipa în care trebuie făcută o alegere.
„Care este cea mai potrivită grădiniță pentru copilul meu?
Care este locul ocrotitor unde copilul meu poate să prospere și să își atingă potențialul?”.
Hai să ne îndreptăm privirea spre pedagogia Montessori și Grădinița Montessori din Timișoara, despre care se aud lucruri minunate.
Pedagogia Montessori privește copilul ca pe nucleul existenței, ca pe o minune a vieții, iar acțiunile întreprinse de către adult sunt considerate drept un ajutor dat vieții. De altfel, Maria Montessori afirma faptul că „activitatea noastră ca adulți nu constă în predare, ci în ajutorarea minții copilului în opera ei de auto-dezvoltare.”
În spiritul acestui crez, pedagogul Montessori îmbrățișează individualitatea fiecărui copil, prin urmare este pregătit să recunoască perioadele sale de sensibilitate.În aceste perioade, copilul manifestă o sensibilitate crescută față de o anumită
Pășind pe porțile Grădiniței Montessori-Haus din Timișoara, se remarcă curtea primitoare, amenajată pentru a satisface atât nevoia de mișcare a celor mici, cât și curiozitatea acestora față de mediu. Clădirile sunt frumos colorate și spațioase, cu săli aerisite și luminoase. La intrare copilul este întâmpinat de pedagog și colegi, cu dragostea cu care este întâmpinat un fiu care revine acasă. Pentru că asta reprezintă Montessori pentru cei mici: o a doua casă.


Deoarece pedagogul Montessori veghează asupra copilului, îl observă, îi călăuzește pașii în procesul său de dezvoltare. Totodată, păstrează o strânsă legătură cu părinții. Înconjurat de dragoste, aflându-se într-un mediu pregătit special nevoilor sale, copilul se va îndrepta spre grupa preșcolară:
„Gradinita este primul pas al copilului in colectivitate si adaptarea la un nou mediu.
Gradinita nu este un simplu loc de joaca, ci spatiul in care incepe procesul de socializare a copilului. Trecerea de la mediul familial la intrarea intr-o colectivitate de copii si adulti necunoscuti presupune un efort de adaptare din partea copilului. Unii copii se simt bine din prima clipa, se integreaza rapid, si sunt bucurosi de compania celorlalti copii.
Alti copii au nevoie de o perioada de cateva zile/saptamani sa se acomodeze. Acomodarea depinde de mai multi factori: de varsta, personalitatea copilului, de modalitatea de interactiune cu persoanele straine, de acceptarea despartirii de parinti, de colectivul de copii.
La gradinita Montessori dorim sa facem aceasta prima experienta confortabila si reusita pentru fiecare copil. Noi oferim un mediu cald, sigur, placut, organizat si monitorizat de educatori cu experienta”, explica Daniel Scornea, director de marketing al Gradinitei Montessori din Timisoara.
Saptamana 1 din luna August (in intervalul orar 10:00 – 12:00):
- familiarizarea cu locul: curtea gradinitei. În timp ce copilul va explora noul teren, parintii vor purta discutii cu personalul despre activitatile pe care le vor avea copii, program, principiile pedagogiei Montessori;
- relationarea: interactionarea din timp cu ceilalti colegi/adulti este foarte importanta.
Saptamana 2 din luna August (in intervalul orar 10:00 – 12:00):
- familiarizarea cu regulile Montessori;
- explorarea unor materiale Montessori intr-un spatiu special amenajat.
Rolul educatorilor este de a facilita invatarea prin crearea unei atmosfere in care copiii sa vina in contact direct cu lumea inconjuratoare. Acest mediu include atat activitati didactice Montessori, cat si jocuri libere.